Un tanar rus a fost trimis dupa gratii pentru trei ani si jumatate pentru ca a pregatit un atentat la Sankt Petersburg, dar a fost prins inainte de a-si pune planul in aplicare.

Un rus, presupus partizan al grupării Stat Islamic (SI), a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru că a pregătit un atentat la Sankt Petersburg, dejucat, potrivit Kremlinului, datorită cooperării SUA, a anunţat joi justiţia rusă, citată de AFP.

″Faruz Kalavurov (19 ani), acuzat că a pregătit un act terorist în Catedrala Fecioarei din Kazan, din centrul oraşului Sankt Petersburg, a fost condamnat miercuri seara la trei ani şi jumătate de detenţie de către Tribunalul Smolniţki″⁣ din Sankt Petersburg, a indicat serviciul de presă al acestei instanţe judiciare într-un comunicat.

Potrivit anchetatorilor, Kalavurov era autorul ideii de a comite un atentat sinucigaş în Catedrala Fecioarei din Kazan, un obiectiv turistic foarte important al fostei capitale imperiale ruse. El a fost interpelat împreună cu alte şase persoane, presupuşi adepţi ai grupării Stat Islamic, de către serviciile de securitate ruseşti în decembrie 2017.

Operaţiunea a fost posibilă, potrivit Moscovei, datorită unor informaţii transmise de către CIA. Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a sunat pe omologul său american, Donald Trump, pentru a-i mulţumi pentru ajutor. Trump a apreciat la rândul său că o cooperare între serviciile de informaţii ruse şi americane a permis evitarea a mii de victime la Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei.

În cadrul acestui dosar, două persoane au fost deja condamnate în iunie şi august respectiv la doi ani şi jumătate de închisoare şi la cinci ani de închisoare.

Sursa: Agerpres