S-a intetit protestul „vestelor galbene”, in cea de-a 18-a sambata de mobilizare impotriva politicii sociale si fiscale a guvernului francez. Nu doar ca numar de participanti, 10.000 la Paris, ci si in privinta manifestarilor violente.

Mai multe magazine şi un restaurant faimos de pe Champs Elysee au fost vandalizate, iar un sediu de bancă incendiat. Peste 120 de persoane au fost arestate.

Pe Champs Elysee, protestatarii au incendiat baricade improvizate, maşini, un sediu de bancă. De asemenea, au vandalizat celebrul restaurant Fouquet, spărgând geamuri şi răsturnând mese şi scaune. La fel au păţit alte magazine din apropiere, inclusiv cel al firmei Boss.

Zeci de indivizi mascaţi au aruncat cu pietre în forţele de ordine care protejau Arcul de Triumf. Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene.

Mişcarea vestelor galbene a început acum două luni ca un protest împotriva creşterii taxelor la carburant, dar s-a transformat într-o revoltă mult mai extinsă - împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului, şi în general împotriva a tot ce este perceput ca elitism.

Potrivit ministerului de Interne, sâmbătă, la Paris, au fost aproximativ 10.000 de manifestanţi, o creştere semnificativă în comparaţie cu mobilizarea din ultimele săptămâni, şi peste 32.000 în toată Franţa. Peste 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi doar în Capitală.

Organizatorii protestului l-au prezentat ca fiind un „ultimatum” pentru preşedintele Macron, stârnind astfel îngrijorări la o revenire la violenţe.

Ministrul francez de Interne a spus că huligani puşi pe scandal s-au infiltrat printre demonstranţi şi a dat ordin să se răspundă “la atacurile inacceptabile cu cea mai mare fermitate posibilă”.

“Nu vreau să existe nicio îndoială: ei vor violenţe şi sunt acolo să semene haos în Paris”, a mai afirmat ministrul.