Instuctorii si profesorii de la scolile auto ar putea sa fie nevoiti sa faca ore de pshihopedagogie pentru a putea preda in continuare. Un proiect al Ministerului Educatiei spune ca acestia nu vor mai putea fi angajati doar in baza diplomei de bacalaureat si ii obliga sa urmeze un curs cu o durata de cel putin un an. In aceste conditii, cei de la scolile auto spun ca vor ramane fara specialisti si ca vor fi nevoiti sa majoreze de aproape trei ori costul cursurilor de soferie.

Noul Regulament de organizare si functionare a scolilor auto, care urmeza a fi aprobat de Guvern, presupune o serie de schimbari in activitatea instructorilor. Daca in prezent, acestia au nevoie doar de diploma de bacalureat pentru a preda, pe viitor cerintele ar putea fi mai mari.

Gheorghe JARDAN, PROPRIETARUL UNEI SCOLI AUTO:„O parte din instructorii nostri nu au studii in domeniu. Acum trebuie sa detina calificare in domeniul transportului auto, nu mai jos de colegiu.”

Mai mult, acestia ar putea sa fie obligati sa aiba absolvite cursuri de psihopedagogie cu o durata de 900 de ore pentru instructori auto si de 1800 de ore pentru profesorii care predau teoria.

Gheorghe JARDAN, PROPRIETARUL UNEI SCOLI AUTO:„Cat la suta din instructorii pe care ii aveti s-ar conforma cerintelor? -Nimeni. Practic ramanem fara instructor. Nici nu ne da timp la dispozitie, ne pune in colaps.”

Cat va costa cursul nu este clar deocamdata. Odata aprobate, modificarile ar urma sa intre in vigoare incepand cu ianuarie 2020, adica in mai putin de noua luni. Proprietarii scolilor auto spun ca daca acest lucru se va intampla, ei vor fi nevoiti sa majoreze semnificativ taxa pentru orele de soferie.

Gheorghe JARDAN, PROPRIETARUL UNEI SCOLI AUTO:„Cand vor auzi ca trebuie sa mearga la studii, nu vor accepta. Din lipsa de cadre vom fi nevoiti sa ridicam taxa de studii. In jur de 10 mii dupa calculele mele o sa coste cursul pe cand acum este de 4-5 mii.”

In prezent, profesorii de la scolile auto trec o data la cinci ani cursuri de psihopedagogie in marime de 180 de ore, pe care le considera mai mult decat suficiente.

Gheorghe JARDAN, PROPRIETARUL UNEI SCOLI AUTO: „Sunt unii care au peste 50 de ani. Unde sa merga ei la studii la peste 50 de ani. Vor refuza.”

Este si cazul lui Vasile Celac, care este instructor auto de aproape 40 de ani. Peste sapte ani urmeaza sa se pensioneze asa ca va fi nevoit sa conformeze modificarilor.

Vasile CELAC, INSTRUCTOR AUTO:„Daca s-ar aproba regulamentul eu raman fara serviciu. Aici omul trebuie sa aiba darul de a transmite experienta pe care o are la alt elev. Am cunoscuti in domeniu in Romania, Ucraina, Rusia. Acolo asa ceva nu este.”

Si Mihai Rusu se afla in aceeasi situatie. Barbatul, care a fost anterior profesor universitar, spune ca are absolvite cursuri de psihopedagogie, numarul de ore pe care le-a facut insa nu ajung la norma care putea fi impusa de cei de la Ministerul Educatiei.

Mihai RUSU, PROFESOR DE SIGURANTA RUTIERA: „Ca sa instruiesc conducatorii auto iese ca eu nu sunt competent, trebuie 1800 de ore. La universitate citind ore pentru studenti care vor avea studii superioare se accepta, aici nu.”

Barbatul sustine ca insusirea unui nou curs ar implica pierderi de bani si de timp, asa ca spune ca va fi nevoit sa-si schimbe job-ul.

Regulamentul a fost elaborat de catre cei de Centrul National de Educatie Rutiera de la Institutului de Stiinte ale Educatiei, institutia care ar urma sa puna la dispozitie asemenea cursuri de formare in cazul in care prevederile vor fi aprobate de guvern.

Daca initial, sefa subdiviziunii Lilia Buimestru, ne-a spus ca se va intalni cu noi pentru a ne oferi mai multe detalii, ulterior s-a razgandit si ne-a comunicat ca cei de la Ministerul Educatiei ne vor raspunde la intrebari. Cei din urma ne-au declarat insa ca este prea devreme sa ne vorbeasca despre proiect, intrucat acesta urmeaza sa fie supus unor modificari. Despre ce schimbari mai exact insa este vorba, nu ne-au spus.

Monica BABUC, MINISTRA EDUCATIEI, CULTURII SI CERCETARII DIN REPUBLICA MOLDOVA:„Toti cei care lucreaza cu oamenii, indiferent de domeni, ar fi bine sa aiba studii psihopedagogice. 01:30 Lucrurile se vor clarifica in discutia acestui proiect.”