Mai mult de o treime dintre ruși (36%) sunt convinși că este necesar să „îmbunătățească definitiv relațiile cu Statele Unite și Europa”, scrie astazi Kommersant, care citeaza un sondaj realizat de Levada Center în luna noiembrie. Cu un an în urma, ponderea rușilor care credeau că trebuie îmbunătățite relațiile cu SUA și UE era de 24%. Totodată, procentul celor „nu sunt prea îngrijorati“ de sancțiunile politice și economice ale Occidentului împotriva Rusiei a scăzut într-un an de la 40% la 33%, iar cota respondenților care sunt „foarte îngrijorați” de sancțiuni aproape că s-a triplat: de la 7% în decembrie 2017 – la 20% în prezent. Doar 23% dintre ruși susțin că nu le pasă deloc de sancțiuni.

În ceea ce privește izolarea internațională a Rusiei în legătură cu poziția autorităților în raport cu Ucraina, de la 8% la 21% a crescut proporția respondenților care sunt foarte preocupați de izolare. Cei care „nu sunt îngrijorați prea mult” au scăzut cu 11 puncte procentuale (la 33%, de la 44% anul trecut).

Întrebați dacă Rusia trebuie să-și îmbunătățească relațiile cu Statele Unite și alte țări occidentale, 16% dintre ruși au răspuns negativ. Majoritatea respondenților (43%) au ales răspunsul „mai degrabă da”. De la 24% la 36% a crescut cota celor care consideră îmbunătățirea relațiilor ”necesara cu siguranță”.

În același timp, majoritatea cetățenilor ruși pe tot parcursul anului au vădit stabilitate în percepția negativă fața de țările occidentale. 57% dintre respondenți au o parere „proastă” și „foarte proastă” despre Statelor Unite, 49% au o atitudine negativă față de țările Uniunii Europene; 60% dintre ruși urasc Ucraina.

Directorul ”Levada Center”, Lev Gudkov a comentat datele sondajului. ”Din cauza înrăutățirii situației economice, oamenii au început să experimenteze zilnic efectele sancțiunilor și contra-sancțiunilor. Nemulțumirea provocata de creșterea prețurilor, introducerea unor accize și taxe suplimentare s-a tot acumulat în timp, fiind periodic compensata de ”fericirea” anexarii Crimeei, campania prezidențială etc. Dar acum oamenii înțeleg tot mai puțin logica comportamentului autorităților și le este tot mai mult frică de război“ – a spus sociologul.

paginaderusia.ro